Záchranář Marek Dvořák se rozpovídal o mrtvici

8. 11. 2021
Marek Dvořák, lékař z Emergency FN Motol se rozepsal o jednom z jeho setkání s mozkovou mrtvicí. Přečtěte si autentický příběh, který znovu dokazuje, že čas je skutečně mozek.

Reálný příběh záchranáře Marka Dvořáka z urgentního příjmu:

Krásný ráno na urgentu. Záchranka přiváží starou paní – babičku jak z pohádky. Šátek, pěkný šaty, v ruce látkovej kapesník, zlatej snubní prstýnek. Babička má příznaky mrtvice – je na půl těla ochrnutá. Večer předtím to začalo poruchou hybnosti, vypadávaly jí věci z ruky a špatně došlapovala, šla si lehnout s tím, že to zaspí, ale ráno se probudila už úplně ochrnutá.

Při čekání na CT mozku se jí ptám: Paní Nováková a proč jste nepřijela už večer? Ona se na mě zadívá a praví: "když já jsem Vás tady, pane doktore, nechtěla obtěžovat" a tím látkovým kapesníkem si zdravou rukou utírá slzu.

Do psího zadku, urval bych si vzteky/lítostí ruku v rameni! Ta milá paní nad sebou ten večer sama podepsala ortel.

Existuje něco, čemu říkáme okno.

Jasný, to máte doma kde kdo, ale my máme takzvané trombolytické okno, tedy čas, za který musí být pacient v adekvátním zdravotnickém zařízení od prvních příznaků mrtvice.

To okno je 4,5 hodiny od začátku příznaků. Když tohle prošvihne, dá se ještě něco zkusit až do 8 hodin, ale když prošvihne i to, pak prostě zůstanete ochrnutý a nedá se s tím nic udělat... Smolík.

🧠Mrtvice se VĚTŠINOU týká lidí 50+, čili rodiče, prarodiče. Ale nenechte se zmýlit, mrtvice může v určitých případech přepadnout i mladé a zdánlivě do té doby zdravé lidi, v krajních případech dokonce děti.

Projevy jsou hlavně náhle vzniklý:

📌pokles ústního koutku

📌oslabení končetin na jedné straně těla (když předpaží, jedna ruka klesá dolů, nenese ho noha nebo zakopává)

📌porucha řeči nebo nemožnost mluvit, vybavit si slova nebo "slovní salát"

Když se tohle u někoho z Vašich blízkých objeví, na nic nečekejte a volejte 155. A to i kdyby příznaky trvaly pár minut a zase vymizely.

Je to důležitý k tomu, aby byl ten člověk včas v adekvátním zdravotnickým zařízení disponujícím možností CT vyšetření a podání speciálního léku na léčbu mrtvice. Pokud se to stihne včas, umíme mrtvici tímhle zcela vyléčit.

Díky všem, kteří pacientům s mrtvicí pomáhají!

Marek Dvořák

@dvorak155