Mrtvice trochu jinak

21. 11. 2019
Zdravím vás, přátelé. Udělal se mi názor. Můj otec mrtvici zažil (a trošku podcenil), slovem vládne velmi dobře, neb je celoživotní češtinář, takže by měl další článek o CMP napsat on sám. Souhlasil, a tak tu máte místo mého teoretizování text přímo od člověka, který tu mrchu prožil.

Když jsem četl, co napsal můj mladší syn Vítek o cévní mozkové příhodě, nedá mi to, abych nepopsal, jak „klepla pepka“ mě. Její příznaky nebyly zdaleka tak výrazné, jako u drtivé většiny lidí, tedy většiny „kleplých“ lidí. Patřím mezi 800 000 diabetiků. Mluví se dokonce o milionu spoluobčanů, protože mnoho z nich o onemocnění zatím neví. Nevědí o tom, protože cukrovka nebolí. A dozvědí se to třeba při odběru krve, jehož cílem bylo něco jiného. A nebo, tak jako u mě, když se už objeví vedlejší příznaky cukrovky, nejčastěji neuropatie. To znamená, že jsem měl onu nebolestivou cukrovku, už delší dobu. Pocit brnění v prstech ruky, který po chvíli odezněl, byl stejný, jako když si ruku tzv. přeležíte. Varovné bylo, když se začala ta doba odeznění prodlužovat. A tak jsem se zařadil mezi oněch zmíněných cca. 800 tisíc.

Cukrovka II. typu. Sedavé zaměstnání (za katedrou), nadváha, nesportovec a milovník dobrého jídla. Tady musím zmínit, že diabetici jsou pro mrtvici velmi dobrý terén, abych tak řekl. Byl jsem tedy tím dobrým terénem i já, který se navíc nevzdával dobrého jídla, jehož příprava byla mým velkým koníčkem. Moje ukázněnost byla povážlivě nijaká. V té době mi bylo 44 let, cítil jsem se na vrcholu sil i profesních, stal jsem se ředitelem základní školy. To není věru stresu prosté povolání. A co mi pomáhalo se stresu zbavovat? No jasně, dobré jídlo a pití! Následky byly nevyhnutelné – k neuropatii horních končetin se přidalo i ono známé „chození po mechu“ následované potížemi s rovnováhou - stále postupující neuropatie dolních končetin.

Psal se rok 2016, léto, a já trávím nádherných 10 dní u přátel ve Francii. Mám svůj pokoj v patře, kam vede krásné dřevěné točité schodiště, a kromě výletů do dobře známých míst v blízkém i vzdálenějším okolí mě moc baví koupání v jejich bazénu a k tomu zbavování drobných nečistot z jeho dna chytrým podvodním vysavačem. Nachodil jsem v tom bazénu snad kilometry. Následek toho schodiště a těch kilometrů byla jistá zvýšená únava. Tomu, že se mé tělo naklánělo více vlevo, jsem v té chvíli nepřikládal žádnou důležitost.

Zkrátím to: zpět do Prahy érem z Paříže (bez prostředků na ředění krve, bohužel). A dřív než nástup do školy ještě výlet do Trutnova na festival! A první den ve škole jsem cítil a konečně si přiznal, že ta levé strana je opravdu horší. Telefonát Vítkovi, pokyn: jedu pro tebe, v žádném případě nesedej za volant. Odvezl mě na Bulovku a závěr byl ischemická cévní mozková příhoda s levostrannou symptomatikou.

Co dodat? Přátelé, tak za 1. máte-li cukrovku, berte pokyny svého diabetologa vážně. 2. vězte, že podcenit i sebemenší změny vlevo či vpravo se nevyplácí a že se mrtvice nemusí projevit vždy jen pokleslým koutkem a poruchou řeči, a že my, diabetici, máme to stranové oslabení přes neuropatii někdy ne tak výrazné.

Vít Samek

Medailonek Víta Samka:

Bývalý pražský záchranář, který se narodil v roce 1982 v Praze. Kromě našeho blogu má se svou sestrou i vlastní blog Bulbem záchranáře a vulvou porodní asistentky. Na našem blogu bude vyprávět své příhody s cévní mozkovou příhodou – samozřejmě jemu vlastní, neotřelou formou