Happy ending

16. 10. 2019
Je mi velkou ctí a nesmírným potěšením spolupracovat s tak potřebnou nadací jako je Čas je mozek. Na záchrance jsem strávil třináct let, snad mám k mrtvicím co říct.

Cévní mozková příhoda. Pro záchranáře diagnóza jako dělaná. Je to totiž velmi vážný stav, který řeší záchranky dnes a denně, přitom diagnostika je relativně snadná a návaznost center, kde akutní mrtvice řeší, je velmi dobrá. Povím vám příběh inspirovaný skutečnými událostmi.

Jednou jsme přijeli pro mladýho chlapa, nebylo mu ani čtyřicet. Manželka byla dost vyděšená, šla pro nás před barák a cestou vysvětlovala, že si nejdřív myslela, že je manžel opilej, protože tak divně mluví. Dokonce se pohádali. Potom si ale všimla, že i málo hýbe pravou rukou.

Pán byl celkem jasnej, porucha řeči, pravostranné oslabení. Příznaky začaly asi před dvaceti minutami. Odebrali jsme anamnézu, manželce jsme vysvětlili, že je výborná a báječná, a že musíme letět do špitálu, ať si zavolá za půl hodiny na 155, aby se dozvěděla, kam jsme pána odvezli.

Předali jsme ho tehdy do Motola na urgentní příjem, kde nás avizoval náš dispečink. Neurolog už na nás čekal. Než pacient pokračoval na CT vyšetření mozku, nestrávil na urgentu ani pět minut. To už jsme ale museli jet, protože na záchrance se nezastavíte.

Párkrát jsem si na něj potom ještě vzpomněl. Jak asi dopadl? Vypadal celkem ve formě, byl mladý, pokud by ho v Motole dobře porychtovali, mohl normálně fungovat klidně dalších 40 let.

Měsíce běžely a já na pána zapomněl, v tom množství falů byl prostě jeden z mnoha. Asi za půl roku jsme jeli na stejnou adresu. Byla mi povědomá, ale netušil jsem, za kým jsem tam byl a co mu scházelo.

Před barákem čekal takovej mladší chlap, do čtyřiceti. Byl mi trošku povědomej, ale pořád jsem nevěděl. Ve výtahu mi říká: „Vy si mě nepamatujete, co?“ Vysvětlil jsem mu, že bohužel a že toho máme moc. „Vezl jste mě před půl rokem s mrtvicí do Motola.“

V tom mi to celý došlo. Mladej chlap, ještě mladší manželka, on měl před půl rokem mrtvici, ona má teď těhotenský komplikace! „No tak to vás asi v Motole dobře opravili, když máte těhotnou paní, co?“

Vyprávěl, jak dostal hned po CT nějakou kapačku a za pár desítek minut už mluvil normálně a hýbal vším. Vrátil se domů a s manželkou si řekli, že život není věčný a není na co čekat, takže je teď těhotná. Její stav naštěstí nebyl vážný, převezli jsme jí na gynekologii, odkud šla ještě ten den v pořádku domů a my měli happy end jak málokdo.

CMP je diagnóza vážná a blbá. Dá se však někdy zcela zvrátit. V té kapačce, kterou náš pán dostal, byla trombolýza. Velice účinná a šikovná věc, která může příčinu mrtvice rozpustit. Její účinnost se ale s každou další minutou od vzniku mrtvice snižuje. Proto nepodceňujte příznaky cévní mozkové příhody a záchranku volejte okamžitě. To vám dá tu největší šanci, abyste mohli dopadnout jako náš pán.

Vít Samek

Medailonek Víta Samka:

Bývalý pražský záchranář, který se narodil v roce 1982 v Praze. Kromě našeho blogu má se svou sestrou i vlastní blog Bulbem záchranáře a vulvou porodní asistentky. Na našem blogu bude vyprávět své příhody s cévní mozkovou příhodou – samozřejmě jemu vlastní, neotřelou formou