Dobrý posel špatných zpráv

20. 12. 2019
Dnes vám představím tranzitorní ischemickou ataku, zdravotníky nazývanou tranzitorka, nebo vtipněji tranzistorka. TIA je taková, řekněme, mrtvice "na zkoušku". Její příznaky jsou stejné jako u cévní mozkové příhody – pokles koutku úst, porucha řeči, slabost na polovině těla. Na rozdíl od mrtvice však příznaky spontánně ustoupí během několika minut či hodin.

Sedíte sami doma, sledujete televizi a náhle to přijde – pocit zdřevěnění pravé ruky a nohy, nemůžete se pořádně hýbat, nemůžete vstát, nedosáhnete na telefon. Máte závrať, potíte se. Máte strach. A po patnácti minutách příznaky velmi rychle odezní. Najednou máte zase kontrolu nad vlastním tělem, je vám dobře. Co to bylo? A to je jedno, hlavně, že je to pryč, řeknete si možná.

A to by byla chyba, velká chyba. Tranzitorky bývají následovány mrtvicí skutečnou. Je to posel a nese špatné zprávy. Ale je to dobrý posel – zprávu předá a odejde. Zanechá vás bez příznaků a vy můžete situaci řešit. Mnoho mých pacientů s mrtvicí mi říkalo, že podobný stav měli před týdnem, ale po dvaceti minutách se jim udělalo dobře, tak nic neřešili. Chyba, chyba...

Vyhledejte po takové příhodě lékaře klidně i prostřednictvím záchranné služby, pravím vám! U mnoha z vás bude odhalena a řešena příčina a ke skutečné mrtvici nedojde. Celá věc se může skončit jednou, dvěma tabletkami denně.

Vyhledejte po takové příhodě lékaře i proto, že pokud to neuděláte, pravděpodobně ho bude o něco později vyhledávat záchranka s vámi v autě.

Někteří lidé dostanou velkou mrtvici tak říkajíc z plného zdraví, a to je blbé. Mnoho z vás, ale dostane nejprve jemné upozornění. Pepka vás hned neklepne. Jenom zaklepá v podobě TIA. Poslechněte tu zprávu a hybaj k lékaři. Příště už klepat nebude, ale na hulváta se vám vláme do dveří.

A hezký svátky mějte! A pohodu. A klid. Anebo naopak vzrušení a nepokoj, každýmu co jeho jest. Za chvíli jsou tu dvacátý léta, to bude asi jízda, tak si držme klobouky. Šťastnej novej rok, holoto!

Vít Samek

Medailonek Víta Samka:

Bývalý pražský záchranář, který se narodil v roce 1982 v Praze. Kromě našeho blogu má se svou sestrou i vlastní blog Bulbem záchranáře a vulvou porodní asistentky. Na našem blogu bude vyprávět své příhody s cévní mozkovou příhodou – samozřejmě jemu vlastní, neotřelou formou